Наше прохання до Священного Собору Єпископів Автокефальної Православної Церкви в Польщі

Ситуація Православ’я в Україні викликає велику увагу з боку нас – православних українців у Польщі – вірних Автокефальної Православної Церкви в Польщі... Вболіваємо за те, що там відбувається і хочемо дати підтримку цим процесам, які дають надію на краще майбутнє Православ’я в Україні. Багатьох з-посеред нас хотіло б висловити свою позицію. Останніми тижнями багато людей зверталося до мене з запитаннями: що ми, православні українці в Польщі, повинні зробити...
На мою думку перше, що можемо і повинні ми зробити – це звернутися до Священного Собору Єпископів нашої Церкви з проханням про підтримку дій Його Всесвятості Святішого Варфоломія, Архиєпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха, спрямованих на оздоровлення ситуації в Православній Церкві в Україні, а водночас просити, щоб наша Автокефальна Православна Церква у Польщі визнала автокефалію Православної Церкви України, яку дістала вона від Церкви-Матері – Великої Церкви Константинополя – на основі Патріаршого і Синодального Томосу, підписаного Вселенським патріархом Варфоломієм 5 січня 2019 р., а врученого 6 січня 2019 р.
Підготував я зразок листа до Священного Собору Єпископів Автокефальної Православної Церкви в Польщі від вірних нашої Церкви. Кожен, хто хоче висловити свою позицію, може його роздрукувати, спільно з іншими вірними нашої Церкви підписати.
Важливим є те, щоб це був голос вірних нашої Церкви, тобто людей, які реально є заангажовані в церковне життя Автокефальної Православної Церкви в Польщі. Бажано, щоб під листом до Священного Собору Єпископів, крім читабельного підпису ім’ям і прізвищем, вказати також парафію, до якої належимо. Наприклад, «Іван Іванюк, парафія в Іванівні», чи детальніше: «православна парафія Стрітення Господнього в Васильові».
Очевидно, кожен може написати листа від себе, щоб своїми словами передати нашим Архипастирям свої прохання і позицію. Можна також писати до свого єпархіального архиєрея.
Після підписання листів можна їх надсилати на адресу Священного Собору Єпископів Автокефальної Православної Церкви в Польщі:
Św. Sobór Biskupów
Świętego Polskiego Autokefalicznego
Kościoła Prawosławnego
Al. Solidarności 52
03-402 WARSZAWA

Скани підписаних листів можна надсилати на спеціально створену адресу e-mail (ukrorthinpl@gmail.com), щоб був між нами обмін інформацією. На цю адресу можна також звертатися зі всіма питаннями.
***
Підтримка діям Його Всесвятості Святішого Патріарха Варфоломія з боку інших автокефальних Православних Церквами є дуже потрібною. Ключовим питанням для утвердження Православної Церкви України є визнання її автокефалії іншими Помісними Православними Церквами. Тому наш голос є так важливим і реально потрібним.

Автокефальна Православна Церква в Польщі ще не зайняла офіційної позиції у цій справі, не має рішення Священного Собору Єпископів нашої Церкви. Тому те, що можемо зараз зробити, як вірні Церкви, то висловити нашу позицію своїм ієрархам, які будуть приймати рішення. Маємо на це, як вірні, право. У Символі віри сповідуємо, що наша Церква є соборною, відтак можемо застосувати соборність у практиці і висловити свою позицію...

Коментарі