Митрополит Софроній будучи ієрархом у юрисдикції Московської патріархії хоче автокефалії для України

У дискусіях про автокефалію Православної Церкви в Україні дуже важливим фактором є позиція ієрархії, духовенства та вірних, які зараз знаходяться в юрисдикції Московської патріархії і належать до Української Православної Церкви. Звичайно є серед них різні, нерідко крайньопротилежні, позиції щодо майбутнього Українського Православ’я. Є група, яка єдиним можливим шляхом вважає перебування Православ’я в Україні в юрисдикції Московської патріархії, а навіть погрожує зіванням церковної єдності у випадку проголошення автокефалії Православної Церкви в Україні. З іншого боку помітною є група ієрархії, духовенства та вірних, які зараз перебувають в юрисдикції Московської патріархії, але однозначно вважають необхідним і корисним для Церкви отримання Українським Православ’ям автокефального статусу. Серед цих останніх чільною постаттю є митрополит Черкаський і Канівський Софроній.
Митрополит Софроній є одним із найстарших ієрархів Української Православної Церкви (Московської патріархії), є архиєреєм вже понад чверть століття і весь час керує цією ж самою єпархією. Має великий авторитет серед вірних. У радянський час відмовився співпрацювати з КДБ. Будучи архиєреєм сам запроектував і збудував кількадесят храмів. У 2014 р. у місцевому університеті отримав навіть диплом спеціаліста з промислового і цивільного будівництва, оскільки вирішив, що це йому потрібно у архиєрейському служінні. Завжди підкреслює свою відданість Православ’ю та український патріотизм. У одному із інтерв’ю сказав: «мій напрямок і моя ціль незмінна. Я – дитина українського народу. І другого народу в мене ніколи не буде». Свою позицію висловлює відкрито і різко. Однозначну позицію зайняв після російської агресії проти України в 2014 р. В одному з інтерв’ю у березні 2014 р. назвав президента Росії В. Путіна бандитом, а голову Ради Федерації Росії Валентину Матвієнко, яка дитинство провела у Черкасах, звинуватив у зраді України (https://www.youtube.com/watch?v=HGHTCdJxGG4).
***
Митрополит Софроній чітку позицію зайняв також у питанні автокефалії для Українського Православ’я, однозначно висловлюючись за наданням Вселенською патріархією автокефалії Православній Церкві в Україні. Заявив також, що підписався під зверненням у цій справі до патріарха Константинопольського Варфоломія.
Свою позицію у питанні української автокефалії митрополит Софроній озвучив у інтерв’ю, яке дав українському порталеві «Главком»: https://glavcom.ua/interviews/mitropolit-sofroniy-do-desyati-jepiskopiv-upc-mp-pidtrimuyut-zvernennya-do-konstantinopolya-pro-avtokefaliyu-497234.html.
Відкрито заявляє там: «У мене завжди була одна позиція, яка полягає в тому, що нам треба церква, ні від кого не залежна». Далі дає історичний екскурс: «Якщо взяти нашу історію, то церква наша переходила, або підкорялася іншим, „завдячуючи” політичним змінам. Коли була Київська Русь, наша церква була в залежності від Візантії. Коли Богдан Хмельницький відправився до Москви, тоді церква 30 років боролася ще... Росія була господарем в Україні. Вся Україна була під владою Росії. Церква також була приєднана до Москви, по суті куплена Москвою. Купили і турецького візира». І підсумовує: «Так тривало до останнього часу, коли України як такої не було. Але потім Україна оголосила про свою незалежність, постало питання: а як же бути з церквою? Коли заявили, що Україна – вільна, потрібно було сказати, що вільна і церква».
У цьому ж інтерв’ю повідомив, що підписався під зверненням до Вселенського патріарха Варфоломія у справі автокефалії для України. Пояснює там: «Я поставив свій підпис за те, що в мене є бажання створення такої церкви. Тобто підпис означає те, що я не проти, що я хочу, аби наша церква була незалежною». Водночас поінформував, що біля 10 єпископів Української Православної Церкви (Московської патріархії) підтримує звернення до Вселенського патріарха у справі автокефалії: «Скажу так, що до десяти єпископів з нашого боку підтримують заяву».
При тому висловлює свою власну позицію щодо процесу отримання автокефалії. Критично оцінює деякі дії президента України Петра Порошенка: «Маю на увазі неправильні дії президента, політично неграмотні». Критикує зокрема не включення в процес отримання автокефалії проукраїнсько налаштованих єпископів УПЦ (МП): «Він робить кроки тільки зі своєї сторони. А ми тут для чого (зокрема, єпископи УПЦ МП)? У нашій церкві понад 80 єпископів в Україні. Нас не запитують, з нами не радяться, нам нічого не пропонують. Це надзвичайно велика помилка, політично неправильний підхід до цього питання». А в іншому місці говорить: «Якщо президент хоче робити таку справу, то йому потрібно було не кричати, а зібрати усіх нас - єпископів, подивитися і запитати як ти хочеш?. Це було би дією, правильною постановкою питання». Звертає також увагу на «відсутність бажання утворення автокефальної церкви у нашого (УПЦ МП) єпископату». З гіркотою стверджує: «Але що ж це виходить, з більш як 80 єпископів лише п’ятеро єпископів підтримують? Це дуже мало».
Вказує також канонічний шлях дій Вселенського патріарха: «патріарху Варфоломію спочатку потрібно було б скасувати те, що нас забрали до Москви. Потрібно, аби Вселенський Патріарх під час засідання Синоду заявив, що така то постанова визнається неправомочною… а тому ми маємо право поставити це питання перед Вселенським православ’ям, щоби повернути Україну під омофор (під плече) Константинополя… Проте зараз факт залишається фактом, що ми канонічно залежні від Москви».
Критично поставився до акції збирання підписів проти отримання Україною автокефалії, яка проводиться у єпархіях УПЦ (МП):  «Мені було надіслали такий папірець. Секретар дав мені його прочитати. Було наказано, щоби я розіслав такі папірці благочинним (священикам), аби вони їх підписали». Митрополит Софроній озвучує своє негативне рішення у цій справі: «Я не розумію тих, хто складав ці папірці, я не розумію їхнє бажання. Тому у моїй єпархії ніхто такі записочки підписувати не буде».
На відміну від офіційної позиції УПЦ (МП), яка звинувачує президента України у незаконному втручанні у церковні справи, митрополит Софроній вважає, що президент України П. Порошенко мав право впорядкувати церковні справи у державі: «Він же хоче, щоби у його державі, поки він президент, був порядок. Він зовсім не втручається, він просто хоче зробити краще».
Завершуючи інтерв’ю митрополит Черкаський і Канівський Софроній висловлює свою пастирську позицію, наголошуючи, що ключовою є євхаристична єдність: «Якщо у нас таки буде одна церква, ми об’єднаємося, ми повинні канонічно, євхаристично бути єдиними… Проблем буде дуже багато, але дай Бог, щоби ми були єдиними».
Фото: kropyva.ck.ua (за: glavcom.ua)

Коментарі